Huurders die in de financiële problemen raken door de coronacrisis worden in beginsel niet uit hun woning gezet. De minister van Mileu en Wonen is verder doende spoedwetgeving te introduceren die het mogelijk maakt om in deze crisistijd tijdelijke huurcontracten te verlengen. Dat zijn de eerste afspraken geweest tussen het kabinet en diverse woningcorporaties toen de coronacrisis de kop opstak.
Maar wat betekent dit nu daadwerkelijk voor de huidige positie van huurders? Kan bijvoorbeeld in geen enkel geval de huur worden opgezegd of de woning worden ontruimd tijdens de coronacrisis?
Diverse linkse partijen hebben het kabinet verzocht om nog een stap verder te gaan in de huurbescherming. Een voorstel betreft het bevriezen van de huurprijzen vanwege de crisis. Daarnaast maken zij zich hard voor de maatregel dat voorlopig geen enkele opzegging van tijdelijke huurcontracten worden toegestaan.
De minister voelt daar niets voor en vindt de huidige maatregelen voldoende adequaat. Vanuit maatschappelijk en economisch oogpunt kan ik mij voorstellen dat de voorgestelde maatregelen onwenselijk zijn, bijvoorbeeld in het geval van hennepkwekerijen. Verhuurders kunnen daarnaast bij bevriezing van de huur een belangrijke bron van inkomsten mislopen, met alle gevolgen van dien.
Ontruimingen na de coronacrisis
In de rechtspraak zijn ook na de coronacrisis inmiddels ontruimingsvorderingen toegewezen in bepaalde huurkwesties. Zo heeft de Rechtbank Overijssel in haar uitspraak op 7 april 2020 (ECLI:NL:RBOVE:2020:1482) een ontruimingsvordering van de verhuurder toegewezen vanwege een huurachterstand van meer dan drie maanden. Volgens de rechtbank was de coronacrisis geen reden om niet te ontruimen. Wel is er door de rechtbank rekening gehouden met de vraag of de huurder door de ontruiming op straat komt te staan.
Beroep op onvoorziene omstandigheden?
Rechtspraak uit het verleden toont voorts, dat een beroep van de huurder op onvoorziene omstandigheden om contractuele verplichtingen opzij te zetten niet zonder meer slaagt. Het is in de huidige tijd in mijn optiek wel verdedigbaar. De rechtspraak zal daarover duidelijkheid moeten bieden. Momenteel is er nog geen uitspraak gedaan over een dergelijk beroep op onvoorziene omstandigheden.
Concluderend
Kortom de coronacrisis leidt niet zonder meer tot volledige huurbescherming. De uitkomst van huurgeschillen wordt per individueel geval beoordeeld op basis van de omstandigheden van het geval. Het komt in de praktijk toch vooral aan op de medewerking van partijen om de problemen in goed onderling overleg op te lossen.
Bent u verhuurder of huurder en ervaart u problemen omtrent huurkwesties? Neem nu contact
met ons op.
Let op: aan dit artikel kunnen geen rechten en/of plichten worden ontleend.
Gepubliceerd op 4 mei 2020